Aanbod basisvaardigheden in Maashorst: We komen naar je toe.

Foto: www.wspnob.nl/ontwikkelvoucher

4 juli 2023

Van 8 tot en met 15 september 2023 de nationale Week van Lezen en Schrijven. Het DigiTaalhuis Maashorst en samenwerkingspartners vragen in deze week extra aandacht voor laaggeletterdheid onder werknemers. Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je dan ook beperkte digitale vaardigheden.

Daarbij kunt u als werkgever een mooie en belangrijke rol spelen. En gemeente Maashorst helpt daar graag bij. Zie aanvullende informatie hieronder en de ontwikkelvoucher waar u als werkgever gebruik van kunt maken om de basisvaardigheden van uw medewerkers te verbeteren.

Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je dan ook beperkte digitale vaardigheden. Dan vind je bijvoorbeeld omgaan met een computer of een smartphone lastig. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een (andere) baan of hebt minder grip op je geldzaken. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving.

Om hier aandacht voor te vragen, is van 8 tot en met 15 september 2023 de nationale Week van Lezen en Schrijven. Het DigiTaalhuis Maashorst en samenwerkingspartners vragen in deze week extra aandacht voor laaggeletterdheid onder werknemers. Dat komt vaker voor dan u denkt; niet alleen bij werknemers voor wie Nederlands de tweede taal is (NT2), maar ook bij werknemers die in Nederland geboren en/of getogen zijn (NT1) en uitstekend Nederlands kunnen spreken. Zij kunnen vaak heel goed verbergen dat hun basisvaardigheden ((begrijpend) lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden) onvoldoende zijn. Maar het hindert hen wel in het dagelijks leven én in hun werk. Bovendien weten ze vaak niet dat er iets aan te doen is of hoe ze dat moeten doen.

Daarbij kun je als werkgever een mooie en belangrijke rol spelen. En als gemeente Maashorst helpen we daar graag bij.

Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden in Maashorst om basisvaardigheden te verbeteren voor NT1 en NT2: bij de bibliotheek of in een wijkcentrum, in een groep of individueel. Maar ook op de werkvloer zijn er mogelijkheden waar je als werkgever gebruik van kunt maken. Verbetering van de basisvaardigheden zorgt o.a. voor een betere communicatie op het werk en draagt bij aan minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

Als je meer wilt weten over die mogelijkheden, stuur dan een mail aan jacqueline.vanderjagt@gemeentemaashorst.nl of  willem.vandenbrand@gemeentemaashorst.nl.
We komen in de Week van Lezen en Schrijven (of op een ander moment) graag bij je op bezoek om je daar meer over te vertellen.

Daarnaast informeren wij je met bijgaande flyer alvast over een ontwikkelvoucher waar je als werkgever gebruik van kunt maken om de basisvaardigheden van jouw medewerkers te verbeteren. Meer info kun je vinden op www.wspnob.nl/ontwikkelvoucher.

Hier vind je een item over Dennis Bos, een mooi en duidelijk voorbeeld van een laaggeletterde werknemer die kort geleden de Taalheldenprijs heeft ontvangen. Zo’n Dennis werkt misschien ook wel bij jou!

Wil je meer weten over laaggeletterdheid?  Klik hier.