Lunchbijeenkomst in de Maashorst

28 mei 2019

De Udense ondernemersvereniging UOV De Kring organiseert een lunchbijeenkomst voor ca. 40 personen op 27 juni 2019, van 12:00 tot ca. 14:00 uur, met de ingrediënten Natuurbeleving & Food van eigen bodem.

11.45 uur
Verzamelen bij parkeerplaats Bedafse bergen (of Teugelresort)
Hier worden de gasten ontvangen door gidsen van IVN.
Ze vertrekken voor de wandeling Berg & Breuk route (1 uur)

Aardbreuken en wijstgronden
Ooit stroomde de Maas door het oergebied. Maar door een breuk in de aardkorst kwam de bodem steeds meer omhoog. Hierdoor werd de Maas naar het oosten gedrukt en kwam het land hoger te Iiggen. Dat hoge stuk land heet een horst. Vandaar de naam Maashorst. Het lager gelegen gebied wordt een slenk genoemd.
Aan de westkant van het oergebied Iigt een van de grootste breuken: de Peelrandbreuk. Langs de Peelrandbreuk zijn veel wijstgronden te vinden. Dit zijn hooggelegen, drassige gebieden waar het ijzerrijke grondwater als kwel omhoog komt. Een zeldzaam fenomeen dat nergens in Europa zo goed zichtbaar is als hier in De Maashorst. De ondergrond van Nederland wordt doorsneden door een groot aantal aardbreuken. Aan de oppervlakte is daar vaak niets van te zien. De breuk in en
rondom Uden heet de Peelrandbreuk en is één van de weinige plaatsen in Nederland (en zelfs omstreken) waar de breukwerking wel in het landschap zichtbaar is. De Peelrandbreuk loop door tot in de diepe ondergrond en is miljoenen jaren oud.

Bij een warme temperatuur zorgen we voor een flesje water en een versnapering voor onderweg.

13.00-14.15 uur
Aan het einde van de wandeling arriveren de gasten bij de BigNic, een picknickkar. Deze staat volgeladen met Iekkernijen uit de Maashorst, en u kunt genieten aan picknicktafels van een (h)eerlijke lunch. Op de lange tafels met geruite kleden en veldboeketten plaatsen we (uiteraard uit de Maashorst en uit Uden) grote manden met heerlijke broodjes, beleg, verse boter, kannen vers sap en zelfgemaakte jam. In de kar heerlijk gekoelde sappen, verse melk, taarten, salades en vers fruit.

Ook ZOV-leden kunnen hier aan deelnemen.
Wilt u zich aanmelden voor deze lunchbijeenkomst in de Maashorst?
Stuur dan een mailtje naar aanmelden@zeelandseondernemersvereniging.nl.
Er kunnen in totaal ca. 40 personen aan deelnemen.